KUCHING, 21 Januari:

Jalan berlubang dan rupa bumi yang mencabar dalam jejak eksotik berbasikal 1,300km di sepanjang Lebuhraya Pan Borneo bagi kesedaran kanser.

Sekumpulan tiga rakan diketuai oleh Dr Wee Loon Ong, memulakan perjalanan mereka yang dipanggil The Cancer Challenge bermula Selasa lepas, yang meliputi bandar utama dan bandar-bandar di sepanjang pantai, Brunei Sarawak sebelum berakhir di Kota Kinabalu, dalam masa beberapa hari.

“Saya tidak pernah menjangkakan menaiki feri dalam tempoh yang lama. Dan kita tidak pernah menjangka sungai menjadi begitu luas,” kata Dr Wee berkaitan dengan lintasan pertamanya di Batang Lupar di Sebuyau kepada The Rakyat Post.

Doktor berusia 31 tahun dari Alor Setar, menjalani amalan perubatan di Melbourne dan kini menjalani latihan di onkologi radiasi.

Sebelum ini, beliau telah melakukan beberapa tunggangan solo di Australia dan United Kingdom, tetapi kali ini dia membuat keputusan untuk membawa dua rakan-rakan bersama-sama untuk berkongsi pengalamannya.

“Ini adalah lawatan pertama saya ke negeri di sini dan saya dapati tempat ini jauh berbeza daripada Semenanjung. Selain jalan raya penuh dengan jalan berlubang, penduduk di sini cenderung untuk bersikap lebih terbuka kepada pelawat dan apabila mereka tahu yang kita lakukan ini untuk meningkatkan kesedaran kanser mereka agak terkejut kerana kita cukup gila untuk melakukan ini,” kata Dr Wee.

Sebagai seorang doktor yang menjalankan amalan dan latihan dalam bidang onkologi radiasi, Dr Wee merasakan adalah tindakan sebaiknya untuk mengumpul dana bagi Persatuan Kanser Kanak-Kanak Sarawak dan sehingga kini mereka telah menerima RM 15,240 daripada sasaran awal sebanyak RM30,000.

Rakan-rakannya Fann Rui Yang dari Ipoh dan Chee Yoong Chuan dari Alor Setar, kedua-duanya jurutera yang berpengkalan di Singapura dan berusia 31 tahun, juga merasai mengalami lawatan pertama mereka di sini.

basikal2
Dr Wee Loon Ong (tengah) bersama Chee Yoong Chuan (paling di kiri) dan Fann Rui Yang (paling kanan) ketika melawat Persatuan Kanser Kanak-Kanak Sarawak sebelum memulakan perjalanan minggu lalu. Foto ihsan Dr Wee Loon Ong

“Perjalanan ini benar-benar menunjukkan kepada kita mengenai kepelbagaian dan betapa besarnya Sarawak. Setiap satu daripada bandar-bandar juga sangat berbeza antara satu sama lain dari segi budaya dan makanan. Tetapi di sebalik semua itu, kebanyakan penduduk di sini bersedia membantu kami,” kata Dr Wee.

Mereka mungkin bukan kumpulan pertama berbasikal dari Kuching ke Kota Kinabalu dengan melalui Lebuhraya Pan Borneo, tetapi mereka pasti bukan yang terakhir, ketika Dr Wee turut melepasi pasangan Jerman di sepanjang jalan.

“Mereka lagi ekstrem. Mereka memberitahu kami bahawa mereka berbasikal di seluruh Borneo. Mungkin saya akan kembali dan melakukannya satu hari nanti,” tambah Dr Wee.

Pendermaan masih dibuka sehingga 29 Februari ini dan boleh dibuat di http://www.peoplegiving.org/web/guest/campaign-page?campId=185.