JOHOR BARU, 20 Januari:

Polis Johor menasihatkan orang ramai supaya tidak meninggalkan beg tidak berjaya kerana ia boleh menimbulkan keadaan panik.

Ini susulan serangan pengganas baru-baru ini di Jakarta, Indonesia di mana serangan bom telah dijalankan oleh pengganas Negara Islam (IS) di bandar itu minggu lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Wan Ahmad Najmuddin Mohd menasihatkan orang ramai, dan juga pelancong, supayta tidak meninggalkan mana-mana beg tanpa dijaga supaya tidak menyebabkan panik yang tidak sepatutnya.

“Orang ramai jangan mengambil mudah dan hanya menganggap bahawa meninggalkan beg secara sementara di tempat awam tidak mendatangkan bahaya.

“Sentiasa beringat bahawa tindakan seperti itu boleh menyebabkan keadaan panik dan unit polis pemusnah bom terpaksa dipanggil bagi memeriksa kandungan beg dan melupuskannya,” katanya kepada The Rakyat Post, hari ini.

Taktik yang kerap dikaitkan pengganas adalah dengan membawa beg yang mengandungi bahan letupan dan meninggalkannya di kawasan sasaran sebelum meletupkan kandungan dari jauh.

Biasanya, barang-barang tanpa pengawasan itu dianggap berbahaya dan unit pemusnah bom polis akan dipanggil untuk membersihkan kawasan itu.

Wan Ahmad berkata, buat masa ini, pihak polis tidak menerima sebarang laporan mengenai beg tanpa pengawasan orang ramai di Johor, baru-baru ini.

Bagaimanapun, beliau menasihatkan orang ramai supaya bertanggungjawab dan bekerjasama dengan pihak polis mengenai perkara seumpama itu supaya tidak mewujudkan suasana yang tegang di tempat-tempat yang sesak.

Wan Ahmad berkata, polis memandang serius perkara itu, walaupun kandungan beg hanyalah pakaian atau barang-barang yang tidak bersalah.

“Bagi pihak polis, apa-apa jenis ancaman adalah `yang sebenar’ dan kita tidak akan berkompromi dalam soal keselamatan orang awam, terutamanya dalam keadaan semasa keselamatan memuncak.”

Pada Ahad lalu, dua pelancong Korea menyebabkan keadaan panik dan gempar di pusat beli belah terkenal Pavilion di Jalan Bukit Bintang di Kuala Lumpur apabila mereka meninggalkan beg mereka di kawasan umum untuk membeli belah.

Kawasan itu ditutup dan unit pemusnah bom polis telah dipanggil sebelum pemeriksaan mendedahkan beg berkenaan hanya yang mengandungi pakaian.

Mengulas mengenai keselamatan keseluruhan negeri ini, Wan Ahmad berkata, anggota polis, kedua-dua berpakaian seragam dan berpakaian biasa, masih digerakkan untuk tempat-tempat awam sebagai langkah berjaga-jaga.

“Tumpuan (polis) di pintu masuk dan keluar negara seperti di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) di Kompleks Johor Baru dan juga Laluan Kedua di Gelang Patah.

“Ini termasuk laluan masuk menerusi pantai seperti jeti di Kota Tinggi.”