TITAH Sultan Perak dan Sultan Selangor baru-baru ini sememangnya menarik perhatian. Kedua-dua mesej diraja membawa kita kepada kepentingan akan keperluan menjauhi rasuah dan memelihara budaya beretika dan integriti.

Dalam titah diraja pada Persidangan Antarabangsa Yayasan Pencegahan Rasuah Malaysia 2015 pada 10 Disember lalu, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah membuat kesimpulan yang tegas – rakyat Malaysia perlu bertindak secara kolektif untuk membina sebuah masyarakat yang tinggi amanah. Antara lain baginda bertitah, apabila sikap beramanah rendah, semua orang akan bertindak demi kepentingan sendiri dan percaya semua orang akan melakukan perkara yang sama.

Jika kegagalan sedemikian wujud, perlakuan ini akan berakhir transaksi kos yang tinggi kerana orang merasakan mereka perlu ada perlindungan untuk menutup sebarang kemungkinan yang beramanah. “Sebaliknya, usaha membangunkan norma yang adil dan menggalakkan keyakinan dalam masyarakat boleh membawa kepada kelebihan yang besar, bagi pertumbuhan yang saksama,” titah baginda dalam ucapan bertajuk “Menerapkan Etika Dalam Perniagaan dan Kerajaan”.

Untuk membina keyakinan, titah Sultan Perak, “saya percaya kita mesti berusaha untuk menangani secara komprehensif pemisahan-pemisahan yang wujud dalam masyarakat, dan yang seolah-olah akan berkembang lebih luas dari semasa ke semasa.”

Kewujudan ini bukan sahaja satu kelaziman dalam etnik, agama dan wilayah, malah wujud dalam kelas sosial dan ideologi. Justeru baginda menasihati “kita tidak boleh membina sebuah masyarakat yang tinggi amanah jika kita terus berpisah dalam pelbagai cara.”

Titah baginda disusuli dengan perutusan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah. Baginda mengingatkan kerajaan negeri tidak menyalahgunakan kuasa dan terlibat dalam rasuah. Baginda bertitah rasuah yang berleluasa akan menyebabkan rasa tidak puas hati di kalangan rakyat, dan ekonomi akan merosot membawa kepada kemiskinan dan ketidakstabilan politik.

Malah, pada majlis penganugerahan sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke-70 pada 12 Disember, Sultan Sharafuddin juga menegaskan, “ini akan membawa kepada penyalahgunaan hasil negeri.”

“(Dan) akan ada huru-hara dan rakyat tidak boleh hidup dengan aman. Ia juga merupakan kos rasuah yang kita tidak dapat dielak jika rakyat mengabaikan kepentingan bekerja bersama-sama untuk mengatakan “tidak dengan rasuah”.

Sebagai anggota masyarakat setiap daripada kita mempunyai peranan dalam proses membina budaya berintegriti dan tadbir urus yang baik. Pembinaan sebuah negara yang mampan memerlukan peranan holistik yang harus dimainkan oleh setiap ahli masyarakat, tanpa mengira sama ada pemimpin-pemimpin politik, pertubuhan bukan kerajaan atau rakyat jelata sendiri.

Apa yang dikatakan oleh kedua-dua Sultan Selangor dan Sultan Perak juga seiringan dengan tema Hari Antirasuah Sedunia 2015 – “Mematahkan Rantai Rasuah”.

Pejabat Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP), antara agensi antarabangsa secara aktif menggerakkan kempen antirasuah juga mengkategorikan rasuah sebagai masalah global kerana jenayah ini wujud di negara kaya dan juga miskin.

Rasuah bukan sahaja mengakibatkan ketidakstabilan dan kemiskinan, tetapi ia juga merupakan faktor yang menyumbang kepada keadaan rapuh dan gagalnya sesebuah negara. Dalam aspek ini, perlu direnung kembali mesej yang dititahkan dengan panjang lebar oleh Sultan Nazrin pada majlis Ulang Tahun Ke-47 BPR/SPRM pada 1 Oktober 2014. Baginda menggariskan peranan pelbagai pihak, yang amat mustahak, dalam menangani rasuah dengan tegas dan berkesan, iaitu (i) setiap pemimpin perlu memenuhi janji-janji yang mereka ucapkan semasa mengangkat sumpah bahawa mereka akan memerangi rasuah dan tidak menjana kekayaan peribadi; (ii) agensi yang ditubuhkan tidak boleh bertindak secara selektif, (iii) agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang adalah instrumen dan perlu dilengkapi dengan program yang komprehensif dan holistik, (iv) peranan setiap kumpulan kerja sama ada sektor awam atau swasta, (v) orang ramai perlu menjauhi sikap tamak, (vi) usaha memerangi rasuah harus memberi tumpuan kepada pendekatan punitif dan langkah-langkah pencegahan yang boleh mengukuhkan integriti, (vii) hakim dan institusi kehakiman perlu tegas dan adil, (viii) pembinaan integriti manusia yang ada daya rintangan, tidak dipengaruhi oleh dorongan nafsu dan (ix) menjadikan usaha memerangi rasuah sebagai jihad, yang perlu tertanam dalam hati rakyat.

Masyarakat yang tinggi amanah, etika, tadbir urus yang baik dan berintegriti adalah komponen yang perlu diberi penekanan bagi memastikan negara bebas rasuah.

Rasuah mesti ditangani dengan serius di semua peringkat. Usaha-usaha ini tidak boleh diserahkan kepada SPRM semata-mata. Dalam laporan yang diedarkan kepada ahli-ahli Parlimen pada bulan Disember 2014, Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah, salah satu daripada lima badan bebas yang memantau SPRM menegaskan, “menghapuskan rasuah bukan satu perkara mudah dan tidak harus diletakkan di bawah tanggungjawab SPRM, dan ia harus menjadi tanggungjawab semua lapisan masyarakat, bermula dari kepimpinan negara sehinggalah rakyat.”

Maka, rakyat perlu memainkan peranan tanpa rasa penat. Begitu juga pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan yang sama-sama mempunyai peranan. Pihak industri dan perniagaan juga ada peranan tersendiri. Tidak ketinggalan ahli-ahli politik dan wakil rakyat. Memandangkan rasuah adalah barah yang menyebabkan kerosakan, misi memeranginya harus mesti dicapai dan dilaksanakan tanpa henti dan tanpa putus asa. Ia harus bermula dari dalam diri kita.

Benjamin S Buckland dalam satu laporan pada tahun 2007, bertajuk Usaha Anti-Rasuah Global: Peranan Pertubuhan Bukan Kerajaan ada menyenaraikan enam pemain utama dalam menjayakan usaha-usaha untuk mencegah rasuah: (i) pertubuhan bukan kerajaan, (ii) kerajaan, ( iii) Kumpulan lobi perniagaan badan, (iv) syarikat-syarikat multinasional, (v) bank pembangunan dan institusi kewangan antarabangsa, dan (vi) organisasi antarabangsa.

Sultan Perak dan Sultan Selangor telah menyuarakan kebimbangan kedua-dua baginda. Ia tidak boleh dipandang ringan. Kedua-dua baginda, yang merentasi garisan politik, telah mengambil minat yang mendalam dalam isu ini yang secara langsung memberi kesan ke atas masyarakat di peringkat tempatan, negeri dan persekutuan. Rasuah masih menjadi musuh yang perlu diperangi. Jika tidak ia akan memudaratkan kita.

Bekas Presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela pernah menzahirkan ungkapan terkenal, di mana mendiang antara lain menyebut, “membasmi rasuah bermakna tidak akan ada kemiskinan. (Ia kelihatan) idealistik tetapi satu poin yang penting! Senator Robert F. Kennedy juga terkenal dengan kata-kata bahawa “GDP – (sebagai ukuran kesejahteraan) – tidak membenarkan pengabaian integriti pegawai awam kita (berkaitan penentukuran pada kecenderungan untuk rasuah.).”

Tanpa integriti, rasuah hidup subur. Terdapat pandangan bahawa kira-kira dua perlima daripada bajet untuk pembangunan di negara-negara dunia ketiga ‘hilang’ dalam poket pembuat dasar dan mereka yang melakukan perkara yang tidak bertanggungjawab. Rasuah adalah ancaman yang tidak kira kedudukan pembangunan global.

Persoalan: Apa yang perlu dilakukan? Rasuah perlu diambil serius dan ruang penyalahgunaan kuasa untuk menikmati hasil jenayah rasuah perlu dihapuskan. Pencegahan adalah paling utama. Nilai-nilai agama perlu dipupuk secara berterusan di semua peringkat.

Tender terbuka harus ada norma ketelusan. Tidak boleh ada elemen 20 peratus ‘diambil kira’ dalam kos projek untuk memudah cara pembuat keputusan.

Kerajaan mengambil berat tentang kos sara hidup dan mengurangkan kesusahan golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Nampaknya sekarang bahawa kenaikan harga adalah fakta yang tidak dapat dielakkan disebabkan oleh pelaksanaan kontrak jangka panjang. Adakah ini bukan penyalahgunaan kuasa? Apa yang berlaku kepada elemen-elemen tadbir urus yang baik? Adakah generasi masa depan perlu menanggung kos atau kesan buruk akibat sikap tidak beramanah dan tidak beretika.

Sesetengah pihak, sama ada wajar atau sebaliknya, berpandangan ada pihak yang mendapat manfaat daripada perlakuan tidak beramanah dan tidak beretika. Justeru, ada kewajaran untuk melihat kemungkinan ada unsur-unsur rasuah?

Sikap tamak tidak ada garis kepuasan. Rasuah adalah pemikiran yang perlu diberi perhatian. Tadbir urus yang baik dan nilai-nilai agama yang kukuh yang berkaitan dengan etika, moral dan integriti adalah kunci memerangi rasuah. Tidak ada ruang untuk tekaan kedua. Pemimpin-pemimpin politik kita perlu berjihad memerangi rasuah, bukannya menjadi sebahagian daripada jenayah rasuah.

Walter Sandosam

29 Disember 2015