JOHOR BARU, 4 Februari:

Kerajaan negeri Johor hari ini memperkenalkan konsep Gagasan Johor Kemampuan sebagai alat bagi mewujudkan keseimbangan dalam pembangunan negeri itu pada masa depan.

Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata idea itu adalah satu daripada agenda pembangunan baru yang besar di negeri itu.

“Dua agenda penting lain menyentuh mengenai pembangunan ekonomi baru dan tambahan kedua-dua, fungsi dan peranankerajaan.

“Tiga agenda ini akan melengkapkan hasrat kerajaan negeri untuk meledakkan Johor sebagai kuasa ekonomi di rantau ini,” katanya selepas berucap pada majlis bersama anggota Penjawat Awam Johor (JCS) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada, di sini, hari ini.

Kira-kira 2,000 orang menghadiri majlis yang menjadi penanda utama dalam pentadbiran negeri pada permulaan tahun ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ismail Karim, Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Kerajaan Negeri Johor, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pemimpin masyarakat sekitar Johor.

Mohamed Khaled berkata, pembangunan ekonomi tidak mungkin dapat dilaksanakan tanpa keseimbangan pembangunan yang baik di kalangan rakyat.

“Pembangunan negara memerlukan keseimbangan antara kemakmuran material, kebajikan sosial dan kekuatan rakyat.”

Mohamed Khaled juga menegaskan bahawa adalah tidak benar untuk menganggap bahawa kekuatan negara dibina atas pembangunan material dan ekonomi.

“Ia tidak benar. Kemajuan material pasti akan susut.”

Mohamed Khaled berkata, dalam usaha ke arah negara maju, perubahan sosial diperlukan bagi membina sikap, budaya progresif dan pemikiran masyarakat.

Beliau berkata, ada beza antara membina negara maju dan membina masyarakat maju.

“Sebuah negara tidak hanya diukur sebagai dibangunkan berdasarkan peluang pekerjaan, lebuhraya besar yang berlapis-lapis dan pusat membeli-belah mega.

“Tetapi ia juga diukur menerusi rakyat yang maju dalam pemikiran dan budaya kerana tanpa yang cita-cita untuk menjadi sebuah negara maju akan gagal menjadi kenyataan,” kata Mohamed Khaled.