ISKANDAR PUTERI, 3 Februari:

Dengan ketidaktentuan ekonomi semasa, pemaju utama kawasan Medini Iskandar di wilayah Iskandar Malaysia di Johor berminat untuk menyelaraskan fokus mereka dan menumpukan perhatian terhadap bidang-bidang utama yang lain selain pembangunan hartanah.

Medini Iskandar Malaysia Sdn Bhd (MIM) akan memainkan peranan kuat dalam membantu pelbagai pihak berkepentingan, pemaju dan juga pelabur masa depan untuk Medini Iskandar di kawasan yang jauh dari pasaran hartanah bagi memberikan lebih nilai dan kestabilan.

Enam sektor yang dipromosikan yang mempunyai manfaat cukai bagi kawasan Johor Iskandar Malaysia adalah: kesihatan dan kesejahteraan, pendidikan, khidmat nasihat kewangan, pelancongan, kreatif dan logistik.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ir Khairil Anwar Ahmad, berkata sektor itu sama pentingnya bagi MIM untuk menarik lebih banyak syarikat perniagaan dalam usaha untuk berkembang Medini Iskandar ke dalam zon bertaraf dunia

“Dalam gambaran lebih besar, kita mahu membangunkan Medini Iskandar ke kawasan perniagaan komersial moden sendiri (CBD) Johor dan juga sebagai perintis bandar pintar pada tahun 2020,” katanya kepada The Rakyat Post di luar tapak lawatan dan taklimat media di Bandar Medini, di sini hari ini.

Pada masa ini, Khairil Anuar berkata, kira-kira 15 pemaju di Medini Iskandar akan mendapat manfaat daripada penumpuan sektor oleh MIM.

“Pada asasnya, Medini Iskandar perlu mempromosikan sektor untuk mendapatkan perhatian pelabur dan juga mereka yang tidak terjejas oleh keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang.”

Medini Iskandar menerima pelaburan untuk beberapa projek pembangunan bercampur oleh syarikat-syarikat besar seperti Kumpulan Sunway, Eastern & Oriental Bhd, Zhuoyuan Iskandar, Macrolink, UEM Sunrise, Mah Sing Group Bhd dan UMLand.

Tanah di Medini Iskandar dikategorikan sebagai lot antarabangsa berdaftar dipajak selama 99 tahun dan zon itu membawa insentif tertentu terhadap tanah pajakan konvensional.

Bagi tahun ini, Khairul Anuar melihat Medini Iskandar meneruskan kejayaannya, terutama di kawasan yang belum diterokai dengan perkembangan pejabat komersial di mana MIM akan melaksanakan.

“Kami kini memberi tumpuan kepada Medini 10, menara pejabat bernilai RM230 juta, yang akan mula dibangunkan pada bulan Jun dan dijangka siap pada 2018,” katanya, sambil menambah bahawa ia juga untuk membina CBD dalam Medini Iskandar yang jauh daripada pembangunan lot kedai komersial dan kediaman.

Pada masa sama, Khairul Anuar berkata, Medini Iskandar berada di landasan yang betul dengan pelbagai pembangunan dan hampir mempunyai ekosistem yang lengkap seperti sekolah, hospital dan lain-lain lagi.

“Bagi tahun lepas, kami mencapai perbelanjaan modal sebanyak RM50 juta dan kami menjangka mencapai hampir RM100 juta untuk tahun ini sahaja.”

Bagi tahun ini, kelembapan ekonomi dijangka memberi kesan kepada sektor hartanah – kediaman, perdagangan dan perindustrian.

Negara kita menyaksikan peningkatan yang kukuh dan pesat dalam sektor hartanah di antara 2009 dan 2013 selepas krisis kewangan global 2008. Walau bagaimanapun, pertumbuhan perlahan pada tahun lepas.