KUALA LUMPUR, 18 Februari:

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memfailkan permohonan bagi membatalkan beberapa perenggan dalam pernyataan pembelaan bekas presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik, yang  disaman atas dakwaan mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadapnya.

Peguam M. Reza Hassan, yang mewakili Perdana Menteri, memaklumkan perkara itu kepada pemberita selepas pengurusan kes berkenaan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk John Louis O’hara.

Prosiding dalam kamar itu turut dihadiri Gregory Ling yang mewakili Dr Ling, yang dinamakan sebagai defendan dalam kes saman itu.

M. Reza ketika ditemui pemberita berkata permohonan itu difailkan Najib pada 21 Januari lepas.

Sementara itu, Ling berkata Dr Ling telah memfailkan permohonan untuk membatalkan tuntutan saman Najib pada 15 Februari lepas.

“Defendan memohon saman Najib dibatalkan atas alasan tuntutan Najib merupakan suatu penyalahgunaan proses mahkamah dan tiada sebab munasabah untuk tindakan,” kata peguam itu.

Beliau berkata permohonan untuk membatalkan saman itu telah diserahkan kepada Perdana Menteri pada 16 Februari lepas.

Ling berkata permohonan Dr Ling untuk membatalkan saman Najib diikrarkan dalam afidavit bertarikh 15 Februari lepas dan disokong oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Katanya cadangan Hakim O’hara supaya kes berkenaan diselesaikan melalui mediasi masih dalam perbincangan, dan mahkamah menetapkan 31 Mac ini untuk pengurusan kes.

Pada 27 Oktober tahun lepas, Najib menyaman Dr Ling dan antara lain memohon perintah supaya bekas menteri pengangkutan itu menyiarkan kenyataan memohon maaf dalam akhbar atau majalah yang dikenal pasti oleh Najib, dalam bentuk dan terma yang akan ditentukan olehnya.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Najib juga memohon perintah injunksi untuk menghalang Dr Ling atau melalui kakitangan atau ejennya daripada terus menuturkan atau menyiarkan apa-apa kenyataan berbaur fitnah atau apa-apa perkataan berbaur fitnah yang serupa terhadapnya.

Selaku plaintif, beliau juga memohon ganti rugi am, ganti rugi khas, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Najib berkata Dr Ling telah secara palsu dan berniat jahat mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadapnya semasa menghadiri satu upacara di sebuah kolej universiti di sini, yang disiarkan menerusi satu artikel dalam sebuah portal berita pada 3 Oktpber tahun lepas.

Perdana Menteri mendakwa defendan telah menuturkan perkataan-perkataan berbaur fitnah dengan niat jahat supaya beliau berada dalam kancah skandal, dipandang hina dan kebencian dan perkataan-perkataan berbaur fitnah itu adalah tuduhan yang tidak berasas dan tanpa apa-apa asas atau bukti.