KOTA KINABALU, 11 Februari:

Tahun Baru Cina tahun ini dilihat lebih baik buat pasangan warga tua yang menggelar struktur usang di Sepanggar, ‘rumah’ selama lebih tiga dekad.

Sejak gambar rumah mereka menjadi viral, bantuan mencurah masuk dari pengguna internet, yang berikrar untuk meringankan beban Liew Yun Pin, 83, dan isterinya Kong Nyuk Hiong, 71.

Rakan keluarga, Tong Chung Hing, yang tinggal kira-kira tiga kilometer dari pasangan itu, mengambil keputusan untuk menghantar gambar rumah usang pasangan itu di laman Facebook beliau, dengan harapan bahawa masalah mereka akan menarik perhatian rakyat.

“Mereka pernah meminta pertolongan saya, dan ia menyentuh hati melihat persekitaran hidup mereka. Dinding mereka adalah gabungan papan busuk dan zink berkarat, dan siling mereka berlubang.

“Tiada lantai dan pasangan ini terpaksa tidur di atas tanah,” katanya ketika ditemui hari ini.

Pendapatan hanya hampir RM40 setiap bulan diperoleh hasil menjual lengkuas di tanah tamu berhampiran, Liew berkata mereka terpaksa berjalan kaki ke bawah bukit yang curam untuk mendapatkan sumber air dari tasik.

“Pada dasarnya kami hidup hari ke hari. Kami tidak mempunyai barangan mewah kerana kita tidak mampu untuk mempunyainya.

“Tambahan pula, jika ada, pintu rapuh kami tidak boleh menghalang orang daripada pecah ke dalam rumah dan mencuri bekalan makanan kita, atau apa-apa yang mereka suka.

“Dan lebih buruk apabila hujan. Siling penuh dengan lubang, jadi kami perlu mencari perlindungan di bawah bumbung yang tidak begitu buruk. Keadaan saya menghalang saya daripada membetulkan bumbung,” kata Liew.

Beliau berkata demikian kepada Presiden Persatuan Wartawan Sabah (SJA) Francis Fahir dan Ahli Lembaga Pemegang Amanah SJA, Kassum Sangi, yang mengetuai ahli jawatankuasa persatuan itu untuk mengadakan lawatan amal lawatan ke rumah pasangan itu di Kampung Gudon, kira-kira 10 kilometer dari pusat bandar.

SJA
Francis Fahir (dua dari kiri) berbual dengan Liew Yun Pin, manakala Ahli Lembaga Pemegang Amanah SJA, Kassim Sangi (kanan) dan ahli jawatankuasa lain yang hanya memerhati. Foto TRP/ Sandra Sokial

Pada kunjungan itu, SJA membuat kutipan dana dan menyumbang bekalan makanan serta keperluan lain kepada pasangan terbabit.

“Ini adalah sebahagian daripada usaha kami untuk menunjukkan keprihatinan kita kepada mereka yang memerlukan. Kami berharap melalui usaha itu, kami akan dapat meringankan beban mereka, selain menggalakkan orang lain untuk turut tampil membantu mereka yang memerlukan,” kata Fair.

Tanpa mempunyai anak, Liew berkata dia terpaksa menjaga isterinya yang uzur, yang menghidap penyakit jantung.

“Kami sudah berkahwin selama 50 tahun dan tidak mempunyai anak. Maka, dia menjadi tanggungjawab saya. Sayalah satu-satunya keluarga dia,” kata Liew, ketika ditemui semalam, sambil menambah bahawa satu-satunya adik beradik beliau yang terselamat bagaimanapun tidak sihat selepas diserang angin ahmar beberapa tahun lalu.

Tipikal keluarga Cina, Liew berkata, selama bertahun-tahun, mereka juga bergantung kepada ubat-ubatan tradisional Cina,  kerana menyifatkannya sebagai `terbaik’.

Selain SJA, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Jainab Ahmad Ayid, juga melawat pasangan itu.