IPOH, 5 Februari:

Penjual kacang putih India yang peramah dikenali sebagai Wong Fei Hung, artis seni mempertahankan diri, doktor dan wira terkenal Cina, membuktikan bahawa makanan adalah satu-satunya perkara yang rakyat Malaysia akan sokong.

Wong, atau Peter (yang enggan mendedahkan nama penuhnya), membuka gerai kacang putihnya di Ipoh Garden dan snek beliau popular di kalangan rakyat Malaysia pelbagai bangsa.

Wong, yang pernah memakai kostum tradisional Cina ketika menjual kacang putih, adalah individu yang menghargai kekayaan dan perbezaan yang ada dalam masyarakat Malaysia.

Beliau fasih bertutur dalam bahasa Kantonis, terima kasih kepada rakan-rakan Cina beliau yang membesar bersamanya di Kampung Simee dekat sini.

“Perbezaan kita tidak berkesudahan, tetapi bagi rakyat Malaysia, kita boleh selalu bersama-sama apabila membabitkan makanan.

“Rakyat Malaysia perlu gembira dan bersyukur dan tidak bertelagah kerana bangsa atau agama,” kata Wong, yang mendapat nama gelaran itu oleh pelanggannya.

Kini, anaknya Suris Peter akan keluar berbanding motosikal beliau ketika beliau tinggal di rumah untuk membuat pelbagai jenis murukku, termasuk murukku bintang, kerepek ubi, kacang kuda, bawang murukku putih atau ekor tikus dalam bahasa Cina dan masala vadai

Menjual di lokasi ayahnya – yang menjalankan perniagaan sejak 20 tahun lalu – Suris adalah gelaran generasi kedua peniaga kacang putih, Wong Fei Hung yang diberikan pelanggan.

“Pelanggan kami membabitkan pelbagai bangsa atau etnik, tetapi ia tiada masalah pun.

“Mereka menghargai snek yang tiada kaitan samada kita Melayu, Cina atau India.

“Sedih bila mendengar banyak insiden dan komen perkauman akhir-akhir ini, orang ramai dihina dan dizalimi,” katanya kepada The Rakyat Post ketika ditemui.

Suris berharap kacang putih dan murukku ayahnya dapat terus membantu mengingatkan rakyat Malaysia mengenai keindahan kepelbagaian mereka.