KUCHING, 2 Februari:

Ketua pemuda pembangkang mengecam Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem kerana menjadikan perjuangan Autonomi Sarawak sebagai umpan memancing undi BN.

Setiausaha Publisiti Petra Jaya DAPSY, Abdul Aziz Isa berkata Barisan Nasional (BN) Sarawak cukup kuat untuk membuatkan Putrajaya menerima tuntutannya dan tidak perlukan mandat 100 peratus.

“Saya tidak nampak sebarang sebab untuk Ketua Menteri kita untuk terus menyeru kemenangan besar pada pilihan raya negeri akan datang sehingga dia berbincang di Putrajaya. Jelas sekali, Adenan gagal untuk mengambil kesempatan dengan kedudukan “raja pembuat” BN Sarawak dalam BN kebangsan,” kata Aziz dalam satu kenyataan.

Aziz juga berkata, kerajaan negeri BN kini mempunyai 134 Ahli Parlimen atau 60.36 peratus daripada keseluruhan 222 Ahli Parlimen di Dewan Rakyat dan 64 Ahli Dewan Negara atau 91.43 peratus daripada jumlah 70 Ahli Dewan Negara di Dewan Negara, manakala di Dewan Undangan Negeri, BN mempunyai 54 wakil rakyat.

“Itu adalah 76,06 peratus di dalam Dewan Negeri, lebih kuat daripada kehadiran BN nasional di Parlimen,” kata Aziz.

Aziz menuduh Adenan mengurangkan pembabitannya dalam permainan politik dengan membuat tuduhan tidak berasas bahawa pembangkang mengejek perjuangan autonomi.

“Tuduhan sedemikian oleh Adenan hanya cuba untuk menutup kegagalan beliau dalam mendapatkan persetujuan BN Persekutuan untuk mendapatkan lebih autonomi bagi Sarawak. Ia semua bergantung kepada sama ada kerajaan persekutuan bersedia untuk menurunkan kuasa seperti yang diminta negeri,” kata Aziz.