KEPALA BATAS, 30 Januari:

Seorang wanita warga Thailand maut, selepas ditikam dan ditetak suaminya yang kemudiannya bertindak menggantung dirinya, dalam kejadian di Taman Mesra Indah, Butterworth, hari ini.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, ACP Azmi Adam berkata, dalam kejadian kira-kira jam 4 petang itu, R. Maphooh, 34, ditetak suaminya yang merupakan seorang warga tempatan di rumah mereka.

“Mereka dipercayai bertengkar di dalam bilik, sebelum berlaku pergaduhan, sehingga suaminya bertindak menikam dan menetak isterinya beberapa kali dari dalam bilik sehingga ke luar rumah.

“Wanita itu mati di tempat kejadian, akibat kecederaan parah selepas ditetak dan ditikam di bahagian leher, badan dan paha kanan. Mayatnya ditemui di atas penutup longkang di hadapan rumah mereka, dalam keadaan berlumuran darah,” katanya pada sidang akhbar malam ini.

Selepas kejadian itu, suami mangsa yang berumur 33 tahun bertindak masuk ke dalam rumah dan menggantung diri menggunakan tali di kipas siling dalam bilik utama kediaman berkenaan.

Azmi berkata, pergaduhan itu dipercayai berpunca daripada lelaki yang bekerja sebagai pemandu lori itu mengeluarkan wang isterinya di mesin pengeluaran wang automatik (ATM), tanpa kebenaran wanita berkenaan untuk berjudi.

“Lelaki itu dipercayai mengeluarkan wang sebanyak RM4,000 pada Khamis dan isterinya yang tidak bekerja hanya mengetahui perkara itu hari ini dan berlaku pergaduhan antara mereka, selepas lelaki itu kalah dalam perjudian,” katanya.

Pasangan itu berkahwin Oktober lepas dan masih belum mempunyai cahaya mata, katanya.

Beliau berkata, semasa kejadian, kakak wanita itu yang berusia 36 tahun berada di rumah mangsa untuk melawat adiknya dan dia terus keluar dari rumah untuk meminta bantuan.

“Mayat mangsa dihantar ke Hospital Seberang Jaya untuk bedah siasat,” katanya.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.