KUCHING, 30 Januari:

PAS akan meletakkan calon di 11 kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak dan bersedia menentang mana-mana calon, termasuk daripada DAP.

Pengarah Pilihan Rayanya, Datuk Mustafa Ali berkata, sembilan daripada kerusi itu merupakan kawasan lama Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, manakala baki dua lagi kerusi merupakan kawasan baru Persempadanan Semula Bahagian Pilihan Raya Persekutuan dan Negeri bagi Sarawak yang menyaksikan pertambahan 11 kerusi DUN di Bumi Kenyalang.

Katanya, keputusan PAS untuk bertanding di 11 kerusi tersebut juga telah dibincangkan bersama PKR, kerana PAS masih mempunyai hubungan dengan parti itu, namun tiada perbincangan diadakan dengan DAP.

“Setakat perbincangan dengan PKR, kita tidak mahu ada pertandingan kerusi dengan mereka (PKR), tetapi yang lain boleh bertindih…tiada masalah sebab kita tidak ada hubungan dengan mereka.

“Kita akan bertanding di 11 DUN, PAS akan meletakkan calon daripada pelbagai
latar belakang, termasuk profesional, agamawan dan juga usahawan. Pada PRN Sarawak, PAS juga akan meletakkan seorang calon bukan Islam di kerusi DUN yang baru diluluskan,” katanya dalam sidang media hari ini.

Terdahulu, Mustafa bersama beberapa pimpinan PAS pusat dan negeri menghadiri mesyuarat Pilihan Raya Pusat berkenaan PRN Sarawak.

Turut hadir ialah Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Pesuruhjaya PAS Sarawak, Jofri Jaraiee dan Setiausaha PAS Sarawak, Mukhtar Suhaili.

Mengulas lanjut, Mustafa berkata, PAS Sarawak akan menghantar senarai calon PRN negeri kepada Majlis Syura PAS untuk pertimbangan, pada pertengahan Februari nanti.

“Majlis Syura akan semak calon ini, kelayakan mereka untuk bertanding, sebelum meluluskan penempatan mereka. Perbincangan mengenai calon-calon ini akan turut diadakan menerusi perbincangan dengan PAS Sarawak,” katanya.

Sementara itu, Mustafa berkata, pengumuman Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem, semalam, mengenai PRN negeri akan diadakan pada April amat dialu-alukan.

Katanya, PAS menjangkakan PRN Sarawak akan diadakan pada Mac, tetapi dengan cadangan Adenan itu, ia memberi indikasi terbaru untuk persediaan pilihan raya PAS.