KUANTAN, 25 Januari:

Seorang anggota polis berpangkat konstabel, hari ini, didenda RM5,000, selepas mengaku bersalah atas pertuduhan pilihan menerima rasuah RM200, dua tahun lalu.

Hakim Mahkamah Sesyen, Habibah Mohamed Yusof juga memerintahkan Mohd Izaimie Ismail, 31, menjalani hukuman penjara selama tiga bulan, jika gagal menjelaskan denda itu.

Mohd Izaimie mengaku bersalah menerima wang tunai itu daripada pemandu lori, Rustam Wahib, pada jam 2.25 petang 11 Jun 2014, di gerai makan Warong Zakiah, Jaya Gading.

Bagi kesalahan itu, beliau didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan (Akta 574) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Fakta kes menyatakan, tertuduh melakukan kesalahan itu semasa bertugas di unit kereta peronda, dan tertuduh bersama rakan sekerjanya, Lans Koperal Rosli Mat Kaha, 47, telah menahan lori dipandu Rustam.

Rosli dikatakan meminta Rustam membayar RM200 sebagai balasan untuk tidak dikenakan tindakan, atas kesalahan membawa muatan barang-barang tidak ditutup dengan kanvas, yang merupakan kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Rosli yang turut dibicarakan atas tuduhan rasuah, didakwa telah mengambil kad pengenalan dan lesen memandu Rustam dan hanya akan dipulangkan, selepas wang berkenaan dibayar.

Mohd Izaimie ditangkap semasa diarahkan Rosli untuk datang berjumpa Rustam di kedai makan berkenaan, bagi mengambil wang itu dan memulangkan semula dokumen milik Rustam.

Peguam, Ridha Abdah Subri yang mewakili tertuduh, merayu mahkamah menjatuhkan denda ringan, kerana anak guamnya mengaku bersalah, sebaik sahaja ditawarkan pertuduhan pilihan.

“Tertuduh telah berusaha mengumpul wang sebanyak RM5,000 dengan gaji sebanyak RM1,900 yang digunakan untuk menanggung seorang isteri tidak bekerja dan empat anak berusia tujuh bulan hingga tujuh tahun.

“Tertuduh memohon maaf kepada semua dan sebagai manusia, tertuduh tersilap dan melakukan kesalahan ini. Namun, beliau memberikan kerjasama kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan menjadi saksi dalam kes Rosli,” katanya.

Ridha Abdah juga mengemukakan surat rujukan yang dikeluarkan ketua jabatan Mohd Izaimie, yang menyatakan tertuduh seorang anggota polis komited, mempamerkan mutu kerja baik dan menghormati anggota atasan.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Syafinas Shabudin pula meminta mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kepada tertuduh, sebagai pengajaran kepada masyarakat, meskipun mengakui peranan tertuduh dalam kes itu tidak aktif.

Tertuduh yang hadir ke mahkamah bersama keluarganya membayar denda itu.