KUALA LUMPUR, 16 Januari:

DAP perlu berusaha keras untuk membuang `imej Cina’ mereka, kata Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Salleh Said Keruak.

Beliau berkata, sebagai parti yang didakwa sebagai berbilang kaum, DAP perlu membuktikan dakwaan itu bukan sekadar menambah “segelintir ahli Melayu” dan calon pada pilihan raya umum akan datang.

“Malaysia secara demografi 60% Bumiputera dengan kira-kira 50% atau lebih Melayu, melainkan pangkalan sokongan daripada mana-mana pihak mencerminkan ini ia tidak boleh lagi membuat tuntutan untuk menjadi sebuah parti untuk semua rakyat Malaysia

“Tetapi ketika ia adalah parti berbilang kaum berasaskan Cina dan sama ada ia sah boleh mendakwa sebagai parti Malaysia sebenarnya (bermaksud bukan berasaskan Cina) adalah perkara yang masih terbuka untuk dibincangkan kerana kekurangan kehadiran Melayu dalam parti.

“Umno boleh meletakkan calon Kristian di Sabah atau calon Hindu di kawasan Pas di Kedah tetapi ia tidak memadam hakikat bahawa Umno dan Pas masih lagi parti Melayu.

“Dalam konteks yang sama hanya kerana beberapa calon Melayu di kawasan DAP pada pilihan raya umum akan datang, ia tidak memadam hakikat DAP adalah parti Cina,” katanya dalam laman blog rasmi miliknya.

Beliau menambah lagi bahawa penubuhan pakatan Barisan Nasional (BN) oleh mantan Perdana Menteri Tun Abdul Razak Hussein adalah dalam usaha untuk membentuk satu pakatan parti berbilang kaum baru dan idea untuk mewujudkan sebuah parti Malaysia bukan berasaskan kaum sebenar sebagai dasar rasional di sebalik kewujudan BN.

“Umno tidak mendakwa ia bukan parti Melayu, seperti juga MCA dan MIC yang tidak mendakwa mereka adalah parti Cina atau India.

“Tetapi bagi Umno, MCA dan MIC bersetuju untuk membentuk sebuah parti gabungan dengan kira-kira sepuluh pihak lain menunjukkan apa yang dipanggil sebagai Parti Perikatan mahu melahirkan sebuah parti atau gabungan yang bukan perkauman secara semulajadi.”

Salleh juga berkata, DAP tiada peluang untuk menang di kawasan yang didominasi Melayu.

“Perbincangan ketika ini di media sosial adalah mengenai DAP tidak mampu menarik sokongan Melayu. Perbincangan tertumpu kepada DAP meletakkan lebih ramai calon Melayu dalam pilihan raya umum akan datang, terutama di kerusi-kerusi yang Pas `miliki’ kini.

“Sudah tentu, mereka maksudkan kerusi yang dimiliki Pas dalam bandar atau kawasan-kawasan “campuran” dan bukan kerusi di kawasan majoriti Melayu, di mana pengundi adalah 90% atau lebih Melayu dan oleh itu DAP tiada untuk menang.” katanya.