KUALA LUMPUR, 11 Januari:

Bekalan air di Semenanjung dan Labuan masih terkawal, meskipun negara sedang mengalami cuaca panas, disebabkan fenomena El Nino yang dijangka berterusan sehingga Mac nanti.

Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Datuk Ismail Kasim berkata, sehingga kini, pihaknya belum menerima sebarang aduan mengenai kekurangan sumber air disebabkan cuaca panas.

Bagaimanapun, beliau meminta operator air di semua negeri supaya memantau rapi kedudukan sumber air di empangan dan sungai yang membekalkan sumber air mentah ke loji-loji rawatan air di negeri masing-masing.

“Ini kerana, kerajaan negeri bertanggungjawab untuk memastikan sumber air di negeri masing-masing mencukupi, untuk memenuhi keperluan bekalan air,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau turut meminta kerajaan negeri mengkaji sumber alternatif lain, seperti air di bawah tanah dan kolam takungan bagi menambah sumber air, selain empangan dan sungai.

Dalam pada itu, pengguna dinasihat berhemah dan tidak membazir dalam menggunakan bekalan air, supaya sumber air dapat bertahan lebih lama.

Pada 8 Januari lalu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Panglima Madius Tangau memaklumkan, cuaca panas dan kering ketika ini disebabkan fenomena El Nino kuat yang sedang berlaku dan dijangka berterusan dalam suku pertama 2016.

Fenomena El Nino boleh menyebabkan pengurangan jumlah hujan antara 20 peratus hingga 60 peratus dan kenaikan suhu sekitar 0.5 darjah Celsius hingga 2 darjah Celsius berbanding hari biasa.