KOTA BHARU, 9 Disember:

Sebanyak 334 unit Rumah Mampu Milik Kelantan (RMMK) bakal dibina oleh kerajaan negeri dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) bergelar di Kampung Jaya Setia dekat Badang, di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan, Datuk Abd Fattah Mahmood berkata, Projek RMMK adalah projek pertama oleh kerajaan negeri selepas dilancarkan pada 23 Februari tahun lalu.

Menurutnya projek terbabit akan dilaksanakan oleh PKINK melalui Bahagian Perumahan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan.

“Hari ini kita yang diwakili Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob menandatangani perjanjian bersama dengan PKINK yang diwakili oleh Ketua Eksekutif Kumpulan PKINK, Dr Wan Zawawi Wan Ismail.

“Hadir sama Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Faudzi Che Mamat dan Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah,” katanya ditemui di Bilik Mesyuarat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (AMMK) di Kota Darul Naim, di sini, hari ini.

Beliau berkata RMMK Badang ini dilaksanakan di atas tanah kerajaan seluas 4.922 ekar membabitkan tiga blok apartmen antara tujuh hingga 11 tingkat.

Katanya, projek ini juga mengandungi 162 unit rumah kos rendah, 108 unit kos seseorang rendah dan 64 unit kos sederhana menjadikan keseluruhannya adalah 334 unit.

“Projek ini juga akan dilengkapi dengan pelbagai kemusnahan seperti surau, dewan dan bilik persalinan, tadika dan kawasan lapang.

“Kos pembangunan projek RMMK Badang ini adalah sebanyak RM43,257,194 di mana kerajaan negeri bersetuju menanggung sebahagian kos pembangunan iaitu sebanyak RM9 juta,” katanya.

Abd Fattah berkata, sehingga kini kerja-kerja pembinaan bagi projek ini sudah melibatkan perbelanjaan sebanyak RM4.2 juta dan dijangka siap pada 30 Jun 2018.