KUALA LUMPUR, 6 Disember:

Proton Holdings Bhd menyasarkan 2015 sebagai tahun lebih baik baginya dengan unjuran jualan meningkat tiga kali ganda berikutan peningkatan permintaan terhadap kereta mampu milik.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Abdul Harith Abdullah berkata jualan itu dijangka akan dipacu kereta kompaknya, Iriz serta model terkini Suprima S Standard yang baharu dilancarkan.

“Prestasi Iriz amat baik ketika ini dan menerusi pelancaran Suprima S Standard memaparkan lagi komitmen kami memenuhi permintaan pengguna yang mahukan kereta mampu milik dan berbaloi untuk wang mereka,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancarkan dua varian baru Proton Suprima S di Solaris Dutamas, hari ini.

Aspek perlindungan dan keselamatan pengguna sememangnya menjadi keutamaan Proton.

Ia bermula dengan pengukuhan struktur keselamatan yang mana seperti model Premium dan Eksekutif Suprima S, kerangka badan model Standard itu turut direka bagi menyerap impak tekanan.

Mengulas mengenai kejadian beg udara buatan Takata dipasang dalam kereta Honda City yang meragut nyawa seorang wanita hamil dalam satu nahas, Abdul Harith berkata: “Perkara sedemikian adakalanya berlaku biarpun pihak pengeluar sudah mencuba sedaya upaya bagi mengelaknya.

“Kami perlu memastikan dari peringkat ujian awal bahawa perkara sebegini tidak berlaku. Ujian peringkat awal sememangnya amat penting. Sebaik saja ujian itu diluluskan, jangan ubah spesifikasi, sebaliknya ikuti sahaja.”

Beliau turut menegaskan syarikat itu tidak menggunakan beg udara keluaran Takata bagi kenderaannya kerana kereta Proton sememangnya selamat.

Abdul Harith bagaimanapun enggan mengulas kemungkinan kerjasama syarikat kereta nasional itu dengan Honda Motor Co Ltd, sebagaimana diumumkan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed di Dewan Rakyat, bulan lepas.