SHAH ALAM, 12 November:

Susulan sindiket penipuan membabitkan pasangan suami isteri yang disiarkan The Rakyat Post sebelum ini, mangsa menggesa pihak berkuasa terutamanya Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri mengambil tindakan segera.

Ini kerana salah seorang daripada mangsa terlibat mendakwa tiada sebarang tindakan diambil ke atas pasangan terbabit walaupun sudah 52 laporan polis dibuat.

Salah seorang mangsa, Datuk Ray Imran berkata hasil pemerhatiannya terhadap pasangan berkenaan mendapati kegiatan yang dijalankan masih berterusan tanpa ada sebarang tindakan oleh pihak terbabit.

“Dari Januari hingga November tahun ini sahaja, sembilan mangsa tampil membuat laporan polis termasuk saya, dengan jumlah keseluruhan RM244,000.

“Saya percaya masih ada mangsa yang belum tampil membuat laporan dan sekiranya ada, mungkin nilai kerugian mencecah hingga RM500,000,” katanya yang juga pengasas produk kecantikan, Cashmere. 

Menceritakan pengalaman berurusan dengan sindiket terbabit, Ray Imran berkata pada mulanya pasangan itu memberi perkhidmatan hamper pada satu majlis perasmian produknya pada Mei lalu.

“Perkhidmatan dia bagus. Setelah saya melihat keyakinannya dalam perniagaan perkhidmatan hamper, dia mula berbicara mengenai perniagaan sambilan iaitu membekal gajet elektronik yang katanya termurah di pasaran.

“Saya tempah iPhone 6 sebanyak 21 set bernilai RM53,887 kepada mangsa. Hanya lima set sahaja yang diberikan kepada saya dan empat set lagi dia beri sendiri kepada klien saya. Namun bakinya lesap sehingga kini.

“Apabila saya minta duit ganti rugi berjumlah RM25,000, iaitu baki 12 set iPhone 6 yang gagal diberi, pelbagai alasan dan helah dilakukannya sehingga saya tampil membuat laporan polis,” jelasnya sambil mengharapkan pasangan suami isteri itu dihadapkan ke muka pengadilan.

Terdahulu, The Rakyat Post menyiarkan laporan berhubung berhubung sindiket jerat mangsa kaut puluhan ribu ringgit yang menyasarkan golongan ahli perniagaan sebagai mangsa untuk mengaut keuntungan.

Difahamkan, kegiatan ini berlaku sejak tahun 2009 dan ia mendorong mangsa penipuan pasangan terbabit menubuhkan satu kumpulan di Facebook iaitu ‘Kelab Mangsa-Mangsa Penipuan S***** & N*** yang kini menarik hampir 1,000 ahli bagi mengelak orang ramai menjadi mangsa terbaru.

Pendedahan selanjutnya akan membawa kepada pengakuan sekumpulan pelajar di Institut Pengajian Tinggi Awam yang pernah menjadi mangsa sindiket beberapa tahun lalu.